Όταν δυο νέες ταλαντούχες κοπέλες ενώνουν τις δυνάμεις τους το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι το καλύτερο! Η ηθοποιός Αθηνά Δελιάδη και η επαγγελματίας χορεύτρια Ελιάν Ρουμιέ, σκηνοθετούν και μας παρουσιάζουν αυτό το Σάββατο 16 Μαΐου  στο Πανηγύρι αποφοίτων της Σχολής Μωραΐτη τη παράσταση με τίτλο «Ποιος πήρε το τυρί μου;»

Με αφορμή την παράσταση τα κορίτσια έδωσαν συνέντευξη για τις αναγνώστριες του NAB και τις ευχαριστώ πολύ για αυτό!

Πότε  και πως αποφασίσατε πως οι επαγγελματικοί δρόμοι που θέλετε να επιλέξετε είναι η υποκριτική και ο χορός αντίστοιχα;

Α.Δ. Το πώς δεν το ξέρω.. Από μικρή πήγαινα πολύ στο θέατρο και ονειρευόμουν να ασχοληθώ με αυτό. Μόνο όμως αφού τελείωσα σχολείο και προπτυχιακό  το όνειρό μου πήρε σάρκα και οστά και ξεκίνησα τις σπουδές μου στο θέατρο.

Ε.Ρ. Για εμένα o χορός ξεκίνησε σε μεγάλη ηλικία. Τελειώνοντας το μεταπτυχιακό μου στο μάρκετινγκ ανακάλυψα πως ο κλάδος αυτός δε με εκφράζει και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου στο χορό. Τελικά δεν έπεσα έξω και τα τελευταία έξι χρόνια ασχολούμαι με αυτό που με γεμίζει απόλυτα, προσπαθώντας πάντα να εξελίσσομαι ως χορεύτρια και δασκάλα. 

Πείτε μας λίγα λόγια για τις σπουδές σας.image2

Α.Δ. Το πρώτο μου πτυχίο ήταν στις Κλασσικές Σπουδές. Έπειτα μετακόμισα στην Αμερική για να σπουδάσω θέατρο στη σχολή του Lee Strasberg. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία, που μου έδωσε πολλά αλλά παρ’ όλα αυτά νομίζω πως τα περισσότερα πράγματα που έχω μάθει είναι μέσα από τη δουλειά στην Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ε.Ρ. Μετά τις σπουδές μου στο management και το marketing, αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον χορό και έφυγα ένα χρόνο στο Βερολίνο και ένα χρόνο στο Βέλγιο όπου εκπαιδεύτηκα στο σύγχρονο χορό. Ύστερα έκανα μεταπτυχιακό πάνω στο Σωματικό Θέατρο στο Royal Holloway της Αγγλίας. Τα τελευταία δύο χρόνια που ζω στην Ελλάδα παρακολουθώ τακτικά μαθήματα και σεμινάρια σε διάφορες σχολές ενώ παράλληλα δουλεύω ως χορεύτρια και δασκάλα χορού.

Σκηνοθεσία.. Πως προέκυψε;

Α.Δ. Έτυχε. Μας πρότειναν από τη Σχολή Μωραΐτη να αναλάβουμε τη φετινή παράσταση του πανηγυριού αποφοίτων που θα γίνει στις 15 και 16 Μαΐου, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επιλέξουμε εμείς τους συντελεστές και το έργο. Έχοντας συμμετάσχει στο προηγούμενο πανηγύρι ως ηθοποιός, ήξερα πως πρόκειται για έναν πολύ όμορφο θεσμό που εργάζονται δεκάδες άνθρωποι προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για κοινωφελή σκοπό και αυτό με ενεργοποίησε.

Τι να περιμένουν οι θεατές από αυτήν την παράσταση και ποιος ήταν ο λόγος που σας οδήγησε να ανεβάσετε μια θεατρική μεταφορά του παγκόσμιου best seller «Ποιος πήρε το τυρί μου;» του Johnson Spencer;

Α.Δ. Το “Ποιος πήρε το τυρί μου” είναι ένα Αμερικάνικο βιβλίο αυτοβοήθειας που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε μεγάλους. Το βιβλίο διαχειρίζεται την έννοια της αναγκαστικής αλλαγής και τις διαφορετικές αντιδράσεις που έχει ο καθένας μας όταν του παίρνουν αυτά που θεωρεί δεδομένα και πρέπει να προσαρμοστεί εκ νέου. Πιο συγκεκριμένα, το “Ποιος πήρε το Τυρί μου” παρουσιάζει δυο ποντικάκια, τον Τρεχάλη και το Ρουθούνη και δύο ανθρωπάκια τον Χμ και τον Χα. Κάθε πρωί τρέχουν στο λαβύρινθο προς αναζήτηση του Μαγικού Τυριού, το οποίο συμβολίζει για τον καθένα αυτά που χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένος. Όταν τελικά το βρίσκουν, τα μεν ανθρωπάκια επαναπαύονται και το παίρνουν για δεδομένο, τα δε ποντικάκια το βλέπουν σαν κάτι που είναι προσωρινά στη διάθεσή τους και ανά πάσα στιγμή μπορεί να το χάσουν. Και έτσι γίνεται. Όταν λοιπόν το τυρί εξαφανίζεται, ο Τρεχάλης και ο Ρουθούνης, όπως προκύπτει και από τα ονόματα τους, έχοντας ήδη μυριστεί την αλλαγή, τρέχουν ενστικτωδώς προς το καινούργιο τυρί. Από την άλλη μεριά, ο Χμ και ο Χα (που τα ονόματα τους προέρχονται από το Αγγλικό “Hem and Haw”,μία έκφραση για την αναποφασιστικότητα) αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που τους έχει συμβεί και η αντίδραση τους είναι παθητική. Από εκεί και έπειτα παρακολουθούμε την περιπέτεια του Χμ και του Χα μέχρι να αποφασίσουν ή να μην αποφασίσουν να αποδεσμευτούν από τις παλιές τους συνήθειες και να ακολουθήσουν τους φίλους τους οι οποίοι έχοντας ξεκινήσει νωρίτερα βρίσκονται ήδη κοντά στη δική τους ευτυχία.

Η κρίση στην Ελλάδα πιστεύετε ότι μπορεί να συντελέσει εμπόδιο για νέους ηθοποιούς;

Η κρίση στην Ελλάδα στέκεται εμπόδιο για όλους, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και ηλικίας. Απλά τον καθένα τον επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο και σε άλλη χρονική στιγμή και βαθμό.

Πως σας φαίνεται ο ρόλος του σκηνοθέτη έναντι στους ρόλους του ηθοποιού και του χορευτή;

A.Δ. Το θέατρο έχει πολλές απαιτήσεις, όποιος και αν είναι ο ρόλος σου. Προσωπικά, ευχαριστήθηκα πάρα πολύ την προετοιμασία της παράστασης αυτής και αυτό έγκειται τόσο στο έργο όσο και στην ομάδα που δημιουργήσαμε από νέους, ταλαντούχους ηθοποιούς με όρεξη για δουλειά.

Ε.Ρ. Ο ρόλος του σκηνοθέτη είχε πολύ ενδιαφέρον. Έπρεπε για πρώτη φορά να σκηνοθετήσω κάποιον άλλον πέρα του εαυτού μου και να βρω τρόπους να επικοινωνήσω στους ηθοποιούς αυτά που ζητάω. Απόλαυσα όλο το ταξίδι και τους ευχαριστώ όλους για αυτή την εμπειρία!

Υπάρχει κάποιο μυστικό με το οποίο μπορεί μια νέα ηθοποιός ή χορεύτρια να έχει ανέλιξη στον κόσμο του θεάματος; image5

Α.Δ. Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιο μυστικό. Όμως η συνεχής εξάσκηση, η μελέτη, η ενημέρωση, η επιμονή και προπαντός  η αγάπη για αυτό που κάνουμε είναι απαραίτητα για την εξέλιξη και την πρόοδο όλων μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχεδία για την παράσταση «Ποιος πηρέ το τυρί μου;»

Α.Δ. Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να το συζητήσουμε. Είναι μια δουλειά βέβαια που μας έχει αρέσει πολύ και δε θα απέκλεια το ενδεχόμενο να έχει κάποια συνέχεια.

Τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο που θα έρθει να παρακολουθήσει την παράσταση?

Θα ‘θελα οι θεατές, όπως και γω, να σκεφτούμε πόσο χρόνο μπορεί να έχουμε χάσει με τετελεσμένες καταστάσεις, προσπαθώντας να αλλάξουμε ή να φέρουμε πίσω πράγματα τα οποία είναι αδύνατον να αλλάξουν ή δεν υπάρχουν πια και να προσπαθήσουμε να αντιδρούμε από δω και μπρος με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και ενεργητική στάση απέναντι στις σημαντικές και απότομες αλλαγές της ζωής.

Μπαίνεις συχνά στο Not Another Barbie;

Α.Δ. Το NAB το ανακάλυψα πρόσφατα και το επισκέπτομαι για την ενδιαφέρουσα θεματολογία του.

Το ΝΑΒ το έμαθα και εγώ πρόσφατα και θα το επισκέπτομαι συχνά.

 Πόσο NAB αισθάνεσαι;

Α.Δ. Χα, χα πολύ! Τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά!

Ε.Ρ. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω…

About The Author

Christini P.

Είμαι η διαχειρίστρια και «μαμά» του Not Another Barbie. Με λένε Χριστίνη και είμαι Ελληνίδα blogger για θέματα σχετικά με τις γυναίκες, ή έτσι θέλω να πιστεύω και να προσπαθώ. Λατρεύω να εκφράζομαι μέσα από το γράψιμο γιατί το βιώνω σαν μία ψυχοθεραπεία που βοηθά έμενα και ποιος ξέρει, ίσως και εσένα..Thanks for reading me! <3

Εάν βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον και θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νέα άρθρα του NAB κάνε LIKE στη σελίδα στο Facebook ή και FOLLOW στην σελίδα στο twitter!

Έτσι ώστε ο κόσμος των ΝΑΒ  να μεγαλώσει! Thank you!!