Κατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλά περί της χορτοφαγικής διατροφής, άλλοι την αποδέχονται και άλλοι σκληρά την κατακρίνουν. Ούσα Vegan αρκετό καιρό, δεν θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω στο www.notanotherbarbie.gr  δυο νέα κορίτσια με όρεξη για δουλειά, πτυχιούχες  διατροφολογίας που είχαν μια υπέροχη ιδέα την οποία και  έκαναν πράξη! Αυτή είναι το site www.veggie.gr το οποίο εξηγεί στους αναγνώστες τι είναι η χορτοφαγία και πως μπορεί κάποιος να ζει υγιεινά μέσα από αυτήν.

Αγαπητές NABs ας γνωρίσουμε μαζί τις μαμάδες του veggie.gr Ελένη Λέκκα και Ελεάνα Διαμαντοπούλου!

Ελένη πες μου λίγα λόγια για την εκπαίδευσή σου.

   Τελείωσα την ιδιωτική σχολή ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ και πραγματοποίησα μέρος της πρακτικής μου άσκησης στο νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ. Παράλληλα και μετέπειτα παρακολούθησα συνέδρια και πιστοποιήθηκα από σεμινάρια υποστηριζόμενα από διεθνής οργανισμούς. Μέχρι σήμερα φροντίζω να βρίσκομαι υπό συνεχή εκπαίδευση και να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις πάνω στην επιστήμη της διατροφής.

Ελεάνα πες μου και εσύ λίγα λόγια για την εκπαίδευσή σου.

   Είμαι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας Σητείας Κρήτης και έκανα την πρακτική μου στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας. Η πτυχιακή μου εργασία είχε θέμα »διατροφική αξιολόγηση χρηστών ηρωίνης, σε στάδιο απεξάρτησης». Από εκεί και πέρα, έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια, όμως πάνω στο θέμα της χορτοφαγικής διατροφής, έχω κάνει προσωπική έρευνα μέσα από βιβλία και επιστημονικά sites, κι αυτό διότι στην Ελλάδα δεν είναι τόσο »διαδεδομένη» η χορτοφαγική διατροφή. Προς το παρόν τουλάχιστον!

Ποτέ γνωριστήκατε;  10430849_561670637311056_1876788740777765018_n

Γνωριστήκαμε σε ένα σεμινάριο αθλητικής διατροφής το 2013. Το σεμινάριο διήρκησε 2,5 μήνες, όμως αποφασίσαμε ότι αυτή η γνωριμία δε θα τελείωνε εκεί!

Πως αποφασίσατε να φτιάξετε το site http://www.veggie.gr  Χορτοφαγία & υγιεινή διατροφή );

   Ανάμεσα στα κοινά μας χαρακτηριστικά είναι το ότι είμαστε και οι δύο χορτοφάγοι. Γνωρίζουμε ότι είναι πολλά τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτή η διατροφή στον άνθρωπο και ήταν επιθυμία μας να το μοιραστούμε αυτό μέσα από μία επιστημονική άποψη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα, καθώς και με πρακτικές συμβουλές.

Τι μπορεί να βρει κάποιος μέσα στο veggie.gr;

   Στο Veggie.gr μπορεί να βρει κανείς ιδέες για χορτοφαγικά γεύματα (από όλες της κατηγορίες της χορτοφαγίας) για όλες τις ώρες της ημέρας, τα οποία φτιάχνονται, δοκιμάζονται και φωτογραφίζονται από εμάς τις ίδιες και ακολουθούνται από την αντίστοιχη συνταγή και την θρεπτική τους αξία. Στο site επίσης υπάρχουν άρθρα μας με θέμα πάντα τη διατροφή και πρακτικά tips για την καθημερινότητα ενός χορτοφάγου.

Ποια είναι η διαφορά μιας vegan διατροφής από μιας vegetarian;

   Όσοι ακολουθούν μία vegetarian διατροφή δεν καταναλώνουν ζώα, καταναλώνουν όμως ζωικά παράγωγα όπως γαλακτοκομικά ή αυγά. Όσοι ακολουθούν μία vegan διατροφή δεν καταναλώνουν ζώα και κανένα παράγωγο αυτών. Τρέφονται μόνο με φυτικά προϊόντα.

Είναι επικίνδυνο να μην τρώει κάποιος κρέας;

   Όχι, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν  ότι το κρέας δεν αποτελεί τροφή επιβίωσης για τον σημερινό άνθρωπο. Αντιθέτως η κατανάλωση ζώων και ζωικών προϊόντων θεωρούνται υπεύθυνες για πολλές ασθένειες και παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η οστεοπόρωση, η υψηλή χοληστερόλη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλα. Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι υγιής καλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες του σε πρωτεϊνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία χωρίς να καταναλώνει κρέας. Εάν ξεκινάει τώρα μια χορτοφαγική διατροφή, υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει, όπως οι σωστοί συνδυασμοί τροφών. Γι΄αυτό και προτείνουμε να συμβουλευτεί έναν ειδικό ώστε να εγκλιματιστεί γρήγορα και με ασφάλεια στο νέο τρόπο διατροφής του.10980738_611505528994233_406585918227375418_n

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος αποφεύγει ή και κόβει το κρέας, πιστεύετε πως αυτό είναι μόδα ή ο κόσμος έχει αρχίσει να ενημερώνεται περισσότερο για εναλλακτικές υγιεινές διατροφικές συνήθειες;

   Ο κόσμος είναι σαφώς πιο ενημερωμένος πάνω στη διατροφή. Από την εμπειρία μας και τις συναναστροφές μας βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών νοιάζεται για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Βέβαια υπάρχει και το εμπορικό κομμάτι το οποίο πάντα θα θέλει να επωφεληθεί από μία τάση.. οπότε λογικό είναι να προβάλλεται και ως μόδα. Ευτυχώς όμως αυτό αναλογεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το veggie.gr μέσα στα επόμενα 2 χρόνια;

   Πρόσφατα ξεκινήσαμε μία σειρά από μικρά βίντεο στα οποία απαντάμε σε συχνές ερωτήσεις πάνω στη διατροφή και ειδικότερα την χορτοφαγία. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους ανθρώπους που μας παρακολουθούν και ευχαριστούμε πολύ γι΄αυτό. Θα θέλαμε λοιπόν να συνεχίσει να υπάρχει, γιατί είναι και αυτό που μας δίνει δύναμη και μας γεμίζει ενέργεια για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Όποια και να είναι η εξέλιξη μετά από 2 χρόνια, ένα πράγμα είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτό με το πάθος που έχουμε σήμερα.

Ελεάνα, ποιο είναι το πλεονέκτημα της Ελένης σαν συνεργάτιδας και ποιο σαν της φίλης;

   Η Ελένη, σε σχέση με τη συνεργασία μας, είναι περισσότερο της λεπτομέρειας, ώστε ό,τι βγαίνει στο κοινό να είναι ολοκληρωμένο και κατανοητό κι επίσης έχει ένα τρόπο να εξηγεί οτιδήποτε διατροφικό, με επιστημονικά αλλά ταυτόχρονα πολύ απλά λόγια! Σαν φίλη, το πλεονέκτημά της είναι ότι αν την πειράξει κάτι θα το πεί κατευθείαν και θα το συζητήσει για να λυθεί το θέμα και ότι μου μαγειρεύει ωραία φαγητά!11018897_618531441624975_7024594750535260948_n

Ελένη περιέγραψε μας την Ελεάνα σαν άνθρωπο και σαν επαγγελματία.

   Είναι πολύ θετικός άνθρωπος, πολύ ειλικρινής και με απίστευτη ενέργεια! Αυτό που τη χαρακτηρίζει ως επαγγελματία είναι η αποφασιστικότητα της και η ανάγκη της να βοηθήσει όσους της το ζητούν.

Βλέποντας κάποιος το βίντεο «Ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες» μαθαίνει πολλά, το ερώτημα είναι: που μπορεί κανείς να προμηθευτεί γλυκαντικές ουσίες όπως σιρόπι αγάβης και ζάχαρη καρύδας;

   Πολλά από τα προϊόντα αυτά, όπως το σιρόπι σφενδάμου, το σιρόπι αγαύης και η στέβια έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε μεγάλα super markets. Όσο για τα υπόλοιπα μπορεί να τα αναζητήσει κανείς σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή σε καταστήματα με χορτοφαγικά προϊόντα!

Πόσο συχνά διαβάζετε άρθρα του NotAnotherBarbie.gr;

   Καθημερινά! Μας αρέσει πολύ η στήλη «το σώμα μου» και η στήλη με τις συνεντεύξεις και τα στιχάκια.

Νιώθετε πως είστε NABs;

   Απόλυτα!

Τις Ελένη Λέκκα και Ελεάνα Διαμαντοπούλου/veggie.gr θα τις βρεις εδώ:

SITE

αλλά και εδώ..

FACEBOOK

About The Author

Christini P.

Είμαι η διαχειρίστρια και «μαμά» του Not Another Barbie. Με λένε Χριστίνη και είμαι Ελληνίδα blogger για θέματα σχετικά με τις γυναίκες, ή έτσι θέλω να πιστεύω και να προσπαθώ. Λατρεύω να εκφράζομαι μέσα από το γράψιμο γιατί το βιώνω σαν μία ψυχοθεραπεία που βοηθά έμενα και ποιος ξέρει, ίσως και εσένα..Thanks for reading me! <3

Εάν βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον και θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νέα άρθρα του NAB κάνε LIKE στη σελίδα στο Facebook ή και FOLLOW στην σελίδα στο twitter!

Έτσι ώστε ο κόσμος των ΝΑΒ  να μεγαλώσει! Thank you!!