H ψυχολογία της αποτυχίας

Καμιά φορά αναρωτιέμαι πως θα ήταν η ζωή μου εάν στο παρελθόν είχα συμφιλιωθεί με την αποτυχία. Πόσα διαφορετικά θα είχα πράξει, πόσο αλλιώτικα θα είχα αισθανθεί και πόσα περισσότερα πράγματα θα είχα μάθει. Όμως η αρνητική ψυχολογία της αποτυχίας δεν μου επέτρεπε να δω την ουσία μέσα από την όποια αποτυχία.   Διότι εάν το αναλύσεις θα συνειδητοποιήσεις πως η εκάστοτε επιτυχία δίνει τέρψη  για μια στιγμή, μα η αποτυχία σε κάνει να αποζητάς κάτι το περισσότερο και  να προσπαθείς ξανά για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.. βεβαία  αυτά, αφού έχεις καταφέρει να συμφιλιωθείς μαζί της και να την «εκμεταλλευτείς» όσο μπορείς.. 

Η αποτυχία είναι ο φόβος και ο τρόμος πολλών από εμάς. Βλέπεις, ζούμε στον κόσμο που όλοι επιβάλλεται να έχουμε κάνει κάτι καλό, κάτι επιτυχημένο και αποδεκτό προς το σύνολο. Αυτό μπορεί να είναι η επαγγελματική μας καριέρα, τα όνειρα των παιδιών μας αλλά και το πόσες φορές πάμε γυμναστήριο την εβδομάδα. Ο κάθε άνθρωπος ορίζει την δική του προσωπική επιτυχία και αυτό συνεπάγεται πως η αποτυχία είναι αρκετές φορές καθαρά προσωπική.

Η συμφιλίωση με με τις αδιέξοδες αποφάσεις σου θα έρθει εάν ξεκινήσεις να σου συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι άνθρωπος και όχι θεός.  Δες τα πράγματα λίγο πιο ρεαλιστικά.. Γίνεται να είσαι πάντα και παντού σωστή; Είναι ποτέ δυνατόν αδιαλείπτως να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις στις σωστές στιγμές; Μην βιαστείς να απαντήσεις.. Η ζωή είναι ωραία γιατί είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη. Μέσα από τις λανθασμένες σου επιλογές κατάφερες να γίνεις αυτό που είσαι σήμερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος δεν θα είχες μάθει να είσαι πιο δυνατή, πιο προσαρμοστική και πιο ώριμη.

Σταμάτα να αρνείσαι τα λάθη σου. Αποδέξου τα και παραδέξου στον εαυτό σου πως απέτυχες. Έχεις αναλογιστεί ποτέ πως εάν δεν είχες αποτύχει χθες δεν θα προσπαθούσες περισσότερο για το σήμερα; Κάθε φορά που έκανες ένα σφάλμα, κάθε φορά που τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχες προβλέψει, μπόρεσες και είδες την άλλη όψη του νομίσματος. Δεν γράφεται όλη σου η ζωή πάνω σε μια αποτυχία. Μα η αποδοχή της θα σε βοηθήσει να την κατανοήσεις και να καταλάβεις γιατί τελικά απέτυχες. Καμιά φορά στενοχωριόμαστε τόσο που αποτύχαμε, που ξεχνάμε να βρούμε τον λόγο για τον οποίο τα πράγματα δεν κύλησαν όπως τα θέλαμε. Αυτό για μένα είναι χειρότερο από την ήττα. Η τελειομανία μας έχει τυφλώσει και αντί να δούμε το δάσος συχνά κοιτάμε το δέντρο. Μα η πραγματική αξία της αποτυχίας είναι πως όταν την αναγνωρίσεις και την αγκαλιάσεις, τότε θα την αγαπήσεις περισσότερο από την επιτυχία.

Κάποτε ο Θεόδωρος Ρούζβελτ είχε πει πως «Είναι σκληρό να αποτυγχάνεις, αλλά είναι χειρότερο να μην έχεις προσπαθήσει ποτέ να επιτύχεις.» Όλοι άνθρωποι είμαστε και πάντα λάθη θα κάνουμε. Φαντάσου ένα κόσμο που την αποτυχία του καθενός θα την γιόρταζαν σαν νά ‘ταν επιτυχία. Έτσι θα έπρεπε να είναι ο κόσμος γιατί θέλει δύναμη και θάρρος όταν πέφτεις να σηκωθείς ξανά. Μα ίσως να μην χρειάζεται μεγάλη δύναμη να συμφιλιωθείς μαζί με το κάθε λάθος σου, διότι με αυτό συνειδητοποίησες πως έχεις ακόμα χώρο για αυτοβελτίωση.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αποτύχεις, βγες και γλέντα το.. και αν σε ρωτήσουν πες: «γλεντώ γιατί σήμερα έγινα λίγο σοφότερη..»

About The Author

Christini P.

Είμαι η διαχειρίστρια και «μαμά» του Not Another Barbie. Με λένε Χριστίνη και είμαι Ελληνίδα blogger για θέματα σχετικά με τις γυναίκες, ή έτσι θέλω να πιστεύω και να προσπαθώ. Λατρεύω να εκφράζομαι μέσα από το γράψιμο γιατί το βιώνω σαν μία ψυχοθεραπεία που βοηθά έμενα και ποιος ξέρει, ίσως και εσένα..Thanks for reading me! <3

Εάν βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον και θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νέα άρθρα του NAB κάνε LIKE στη σελίδα στο Facebook ή και FOLLOW στην σελίδα στο twitter!

Έτσι ώστε ο κόσμος των ΝΑΒ  να μεγαλώσει! Thank you!!