Κάποτε ο Γάλλος συγγραφέας Σασά Γκιτρύ είχε πει πως: «Ανεξάρτητη γυναίκα είναι εκείνη, που δεν έχει βρει κανέναν άνδρα που θα ήθελε να είναι εξαρτημένος από αυτήν». Οι εποχές αλλάζουν, πριν μόλις μερικές δεκαετίες οι γυναίκες έψαχναν την υποτιθέμενη ανεξαρτησία τους, μερικές μέσα από τις συμπεριφορές των ανδρών και άλλες μέσα από το πορτοφόλι τους. Ήσουν ικανή, και καλή γυναίκα εάν έκανες έναν πετυχημένο γάμο, και όχι εάν είχες την δουλειά σου και την ανεξαρτησία σου. Ο ρόλος της γυναίκας έχει αλλάξει αρκετά από τότε, μα κάποιες πεποιθήσεις και στερεότυπα επιμένουν να μας επηρεάζουν ακόμα και σήμερα.

Εν έτη 2015, μια γυναίκα καλείται να είναι καλή μητέρα, άριστη νοικοκυρά, επαγγελματικά δραστήρια, ιδανική σύντροφος, α ναι.. και γυμνασμένη..! Και τελικά προσπαθώντας να είμαστε όλα αυτά χάνουμε την μπάλα και τον ίδιο μας τον εαυτό, νιώθοντας όπως είναι λογικό αδύναμες να ανταπεξέλθουμε σε τόσες πολλές προκλήσεις. Όμως μήπως θα έπρεπε να τα απλοποιήσουμε τα πράγματα; Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου να θέλει να είναι ανεξάρτητη… Το έλεγα πρώτο πρώτο όταν με ρώταγαν: «τι θέλεις να κάνεις στην ζωή σου;» «να είμαι ανεξάρτητη» έλεγα και κορδωνόμουν όλο και περισσότερο, προσπαθώντας να πείσω τους άλλους πως είμαι ικανή να τα καταφέρω.. Κανένας όμως δεν βρέθηκε να με ρωτήσει το εξής εύλογο: «τι είναι ανεξαρτησία για εσένα;». Η ανεξαρτησία είναι μια μικρή ισορροπία της καθημερινότητάς σου, με το εγώ σου και τον έξω κόσμο. Ανεξάρτητη δεν είναι μια εύπορη κοπέλα.. μα ούτε και αυτό την κάνει δυναμική. Είναι η γυναίκα που στηρίζεται στα πόδια της, διότι προσπαθεί και δεν το βάζει κάτω.

Πώς να είσαι ανεξάρτητη..

1) Το πορτοφόλι.

Μην στηρίζεσαι οικονομικά σε κανέναν! Οι ανεξάρτητες γυναίκες δεν περιμένουν κάποιον άντρα να τις θρέψει.. Αυτές είναι απαρχαιωμένες τάσεις, που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην ψυχολογία μας. Επιχείρησε να είσαι οικονομικά ανεξάρτητη. Είναι μεν δύσκολο, ειδικά στις εποχές που ζούμε, αλλά ποτέ μην επαναπαύεσαι στο γεγονός πως ο σύντροφός σου τυχαίνει να είναι οικονομικά καλά..

2) Αποδέξου και προσαρμόσου…

Για να είσαι αυτάρκης και κυρίαρχος του εαυτού σου θα πρέπει να προσπαθείς να αποδέχεσαι και να προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις του χθες και του σήμερα. Δεν είναι πάντα εύκολο, να δεχόμαστε τα γεγονότα ειδικά όταν αυτά μας ρίχνουν ή μας στεναχωρούν. Όμως η προσαρμογή σε κάθε κατάσταση θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξαρτησία σου.

3) Μην ντρέπεσαι για τα συναισθήματά σου.

Μια γυναίκα που θέλει να λέει πως είναι ανεξάρτητη ξέρει και πάντα προσπαθεί να εκφράζει τα συναισθήματά της. Δεν ντρέπεται που αγαπάει, μα ούτε που νιώθει πως έχει πληγωθεί! Γι’ αυτόν το λόγο, άσε τον συναισθηματικό σου κόσμο να οργιάσει, μην κρατάς τα δάκρυά σου, μα ούτε και το δυνατό σου γέλιο… Η ζωή θέλει συναίσθημα και το συναίσθημα θέλει την ανεξαρτησία του!

4) Έχε αυτοπεποίθηση.. και μην αφήνεις τρίτους να στην επηρεάζουν.

Κράτα τον πήχη της αυτοπεποίθησής σου πολύ ψηλά… τόσο ψηλά που κανένας δεν θα μπορεί να στον κατεβάσει! Οι δυναμικές κοπέλες δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τις μειώνει και τις επηρεάζει  και πάντα φιλτράρουν αυτά που ακούν..  

5) Μην υπερβάλλεις.

Δεν χρειάζεται να έρχεται το τέλος του κόσμου κάθε φορά που το κινητό σου κλείνει από μπαταρία, ούτε όταν δεν έχει απαντήσει στο τηλέφωνο χρειάζεται να γεννάς σενάρια επιστημονικής φαντασίας! Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα, εάν σε κάθε ένα από αυτά χάναμε την μπάλα τότε τρέχα γύρευε… COOL DOWN και έχε πάντα μότο σου πως όπου υπάρχει πρόβλημα υπάρχει και λύση..

6) Μην μένεις σε σχέσεις που σε δηλητηριάζουν.

Όταν είσαι δυνατή και ανεξάρτητη δεν συγκατατίθεσαι σε σχέσεις που σε δηλητηριάζουν. Ουδείς αναντικατάστατος, και καμία σχέση δεν μας λέει πως στο μέλλον δεν θα έρθουν καλύτερες… Δεν είναι άδικο να κάθεσαι σε μια ιστορία που αντί να σου δίνει, μόνο σου παίρνει; Εάν θέλεις να είσαι δυνατή πρέπει πάντα ο εαυτός σου να είναι ψηλά… 6) Να σε αγαπάς!

Τελευταίο μα πιο σημαντικό κομμάτι στην ανεξαρτησία σου είναι η αγάπη που έχεις για τον αυτό σου! Να σε αγαπάς, να σε συγχωρείς και να σε στηρίζεις! Όλοι κάνουμε λάθη, όλοι πέφτουμε και όλοι θέλουμε ανθρώπους κοντά μας να μας χαϊδεύουν και να μας αγαπούν.. όμως εάν δεν το κάνεις εσύ πρώτα για τον εαυτό σου δεν θα το κάνει κανένας άλλος.. Εν τέλει η ανεξαρτησία και ο δυναμισμός θέλουν προσπάθεια! Δεν είναι κάτι που το βρίσκεις και το έχεις μια ζωή. Είναι περισσότερο τρόπος ζωής.

About The Author

Christini P.

Είμαι η διαχειρίστρια και «μαμά» του Not Another Barbie. Με λένε Χριστίνη και είμαι Ελληνίδα blogger για θέματα σχετικά με τις γυναίκες, ή έτσι θέλω να πιστεύω και να προσπαθώ. Λατρεύω να εκφράζομαι μέσα από το γράψιμο γιατί το βιώνω σαν μία ψυχοθεραπεία που βοηθά έμενα και ποιος ξέρει, ίσως και εσένα..Thanks for reading me! <3

Γίνε εσύ η αρθρογράφος του NAB. Αν σου άρεσε  το άρθρο και νιώθεις πως θέλεις να εκφραστείς με οποιονδήποτε τρόπο γράφοντας τις δικές σου εμπειρίες, χαρές, αγάπες ή και δυσκολίες  στείλε το άρθρο σου εδώ WRITE ME Thank you!