Η ΤΕΧΝΗ του ΝΑ ΖΗΤΑΣ

Ο Ιρλανδός συγγραφέας και Νόμπελιστας Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω είχε πει κάποτε: « Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σ’ αυτόν τον κόσμο, είναι αυτοί που σηκώνονται, αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν, κι αν δεν τις βρουν, τις διαμορφώνουν μόνοι τους.» Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, για μένα είναι όσοι κατέχουν την τέχνη του να ζητάνε.

Η τέχνη του να ζητάς για μένα ξεκίνησε ανάμεσα στις σελίδες του «Αλχημιστή», βιβλίο του Paulo Coelho, που και ας έχει καταντήσει κουραστικό οφείλω να αναφέρω πως είναι αρκετό για να σου αλλάξει ολόκληρη την κοσμοθεωρία. Εκεί λοιπόν μέσα στις σελίδες και στις εσωτερικές αναζητήσεις στοχασμού, που τότε φάνταζαν τόσο ανούσιες, συλλογιζόμουν και αναλωνόμουν για το τί μέλλει γενέσθαι στην ζωή, τί ζητάω και τί μπορώ να έχω.. Εάν ο επιστήθιος (στο μυαλό και στην κοσμοθεωρία μου) φίλος Paulo είχε δίκιο, αυτό που τόσο πολύ αναζητούσα, αυτό που ήταν όνειρο ζωής για μένα θα μπορούσα να το κατακτήσω, μόνο και μόνο επειδή η καρδιά μου το ποθούσε πραγματικά πολύ!

Όμως,κάπου η εξίσωση δεν έλεγε να βγει γιατί οι μεταβλητές χάθηκαν στο δρόμο και τα μαθηματικά μου έμειναν μετεξεταστέα σε αρκετές τάξεις του σχολείου. Και κάπου εδώ κάτι με χτύπησε στο κεφάλι, που δεν ήταν μήλο σαν του Νεύτωνα, μα είχε την δύναμη να μου αλλάξει και να μου ταράξει τα ως τώρα δεδομένα! Διότι καλά τα έλεγε ο πρωταγωνιστής του Αλχημιστή, όμως μας έδωσε μόνο την μια πλευρά της επιτυχίας, την άλλη προφανώς την άφησε στην δική μας κρίση να την αναγνωρίσουμε και όταν την διακρίνουμε να μάθουμε να την αξιοποιούμε. .

Η αξιοποίηση λοιπόν, έρχεται ευχερώς όταν μάθουμε να ζητάμε, όχι μόνο από το κέντρο του σύμπαντος, αλλά από πραγματικούς ανθρώπους.. διότι αν το σκεφτείς καλύτερα αυτοί απαρτίζουν τον μικρόκοσμό μας.. Για σκέψου.. Εάν ο κάθε ένας από εμάς έβαζε πίσω ντροπές, και εγωισμούς και η ιδέα του να ζητήσεις κάτι δεν ήταν κατακριτέα, τότε η ζωή θα ήταν πολύ πιο εύκολη για όλους! Αρχικά θα ερχόμασταν πιο κοντά σαν άνθρωποι, θα ήμασταν πιο ειλικρινείς και πιο ανθρώπινοι. Η κοινωνία των πόλεων θα ήταν διαφορετικά δομημένη, αφού οι πολίτες θα διατηρούσαν μια πιο συχνή κοινωνική επαφή μεταξύ τους. Βέβαια, άξια λόγου η απορία του πως μπορεί κάποιος να κατακτήσει την τέχνη του να ζητά..

Πώς να κατακτήσεις την τέχνη του να ζητάς..

1 ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΑ

«Η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα και αγοράζει τα πάντα» Lady Mary Montagu. Η ευγένεια είναι δείγμα καλής ανατροφής, ωριμότητας μα και σεβασμού. Όταν ζητήσεις κάτι ευγενικά ο άνθρωπος που είναι δεκτής αυτής της συμπεριφοράς αμέσως αισθάνεται πως τον αποδέχεσαι, ότι τον σέβεσαι και ότι τον εκτιμάς. Έτσι και εσύ είσαι σωστή μα και εκείνος ακούει αυτό που θα του ζητήσεις με πολύ περισσότερο ενδιαφέρον.

2 ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ

Μα εάν δεν μάθεις να δίνεις, πως θα μάθεις να ζητάς για να πάρεις; Μάθε να δίνεις στον φίλο, τον γείτονα, τον συγγενή ακόμα και τον άγνωστο, όταν κάτι περνά από την δική σου δικαιοδοσία και μπορείς να βοηθήσεις.. είναι μικροπρεπές να μην το κάνεις. Σκέψου πως αύριο, ίσως να είσαι εσύ εκείνη που θα χρειάζεται κάτι.

3 ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ

Δεν ζητάμε γιατί ντρεπόμαστε, γιατί φοβόμαστε ότι θα φανούμε ζήτουλες (δεν λέμε να το παρακάνουμε..) γιατί έχουμε το εγώ μας στο πιο ψηλό βάθρο.. Μα ξέχασες ότι οι άνθρωποι ζούμε κάτω στην γη.. Κατέβα λοιπόν από το βάθρο και απενεχοποίησε την ιδέα ότι γίνεσαι λίγη όταν ζητάς από τους ανθρώπους κάποια βοήθεια.

 4 ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ

Η επιλογή είναι η κυριότερη! Επίλεξε σωστά πού ζητάς και τί ζητάς. Δεν είναι ο κόσμος ιδανικός και οι άνθρωποι κουβαλάμε πολλά συμπλέγματα τα οποία ίσως και ασυνείδητα τα ξεσπάμε στους γύρω μας. Πριν ζητήσεις λοιπόν σκέψου σε ποιον ζητάς και τι…

Τελικά η τέχνη του να ζητάς δεν είναι τόσο τέχνη όσο μια απλή συνήθεια, ένας τρόπος ζωής που σου επιτρέπει να μπορείς να ανοίξεις ή και να κλίσεις κάθε μικρό παραθυράκι το όποιο θα έχει θέα στα θέλω σου και θα σε φέρει πιο κοντά στους στόχους σου.

About The Author

Christini P.

Είμαι η διαχειρίστρια και «μαμά» του Not Another Barbie. Με λένε Χριστίνη και είμαι Ελληνίδα blogger για θέματα σχετικά με τις γυναίκες, ή έτσι θέλω να πιστεύω και να προσπαθώ. Λατρεύω να εκφράζομαι μέσα από το γράψιμο γιατί το βιώνω σαν μία ψυχοθεραπεία που βοηθά έμενα και ποιος ξέρει, ίσως και εσένα..Thanks for reading me! <3

Εάν βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον και θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νέα άρθρα του NAB κάνε LIKE στη σελίδα στο Facebook ή και FOLLOW στην σελίδα στο twitter!

Έτσι ώστε ο κόσμος των ΝΑΒ  να μεγαλώσει! Thank you!!