Εσύ, η κριτική των άλλων και πως να την δεχτείς… 

Ο Αμερικανός συγγραφέας Elbert Hubbard το είχε θέσει σωστά πριν πολλά χρόνια «Για να αποφύγεις την κριτική, μην κάνεις τίποτε, μη λες τίποτε, μην είσαι τίποτε.» Βέβαια, δεν μας έδωσε ποτέ το παράδειγμα, πώς θα καταφέρεις το τίποτα, αφού όλοι ζούμε σε έναν κόσμο που αξιολογούμε και αξιολογούμαστε.

Μαθαίνουμε από πολύ μικρή ηλικία να κρίνουμε αρνητικά τους άλλους για τις πράξεις τους οι οποίες είναι ενάντια στα πιστεύω και στα ιδανικά μας. Επίσης, είθισται να μας απασχολεί η εξωτερική τους εμφάνιση η οποία μπορεί να μην συνάδει με τα δικά μας πρότυπα. Εν τούτοις η επίκριση θα ήταν πιο δίκαιη αν αποδεχόμασταν και εμείς τα κακόβουλα σχόλια τον άλλων.

Θυμάσαι πόσες φορές μια ατάκα σε βύθισε στην ανασφάλεια; Πόσες φορές μια φράση σε έκανε να μοιάζεις με καρτούν που χάνει απότομα ύψος και βάρος και γίνεται όσο μια μικρή τελεία; Όμως τα χρόνια πέρασαν και πλέον είσαι πάντα σίγουρη για τις πράξεις σου! Ή μήπως όχι;

Πώς να αποδεχτείς την κριτική

ΔΕΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΑ

Ναι, δεν είναι κάθε σχόλιο καλοπροαίρετο.. Όμως ανεξαρτήτως αυτού, κάθε κριτική σου δίνει την ευκαιρία να γίνεις καλύτερη.

ΦΙΛΤΡΑΡΕ ΤΟ

Καμιά φορά δεν έχει σημασία το τι, αλλά το ποιος και το γιατί. Φίλτραρε τι ακούς και από ποιον. Αν η συνάδελφος σου δεν επικροτεί τη δουλειά σου μήπως το κάνει επειδή σε ζηλεύει; 

ΣΕ ΩΡΙΜΑΖΕΙ

Όταν αποδέχεσαι την κριτική κατανοείς ότι δεν μπορούν πάντα όλοι να συμφωνούν μαζί σου. Αυτό σε ωριμάζει, σε ισορροπεί και εν τέλη σε εξοικειώνει με το να μαθαίνεις να ακούς και τα καλά αλλά και τα άσχημα.

ΑΚΟΥΣΕ ΤΗΝ

Δεν είναι ανάγκη αμέσως να σηκώσεις τοίχους προστασίας όταν ακούς κάτι που έρχεται σε αντίθεση με σένα. Προσπάθησε αν όχι να την αποδεχτείς τουλάχιστον να μην την απορρίψεις. Ποιος ξέρει, ίσως μάθεις κάτι και σένα.

ΑΠΟΔΕΞΟΥ ΤΗΝ

Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, αρκεί να συνειδητοποιείς πως δεν μπορούν πάντα όλοι να συμφωνούν μαζί σου. Κάποιοι θα διαφωνούν γιατί όντως δεν θα επικροτούν τις απόψεις και τις πράξεις σου και άλλοι θα είναι απλά οι γνωστοί σε όλες μας συμπλεγματικοί.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, σε μια ονειρική κοινωνία, κανένας δεν θα έπρεπε να κρίνει κανέναν. Θα έπρεπε να διαφωνούμε χωρίς να επιδοκιμάζουμε, χωρίς να πληγώνουμε και χωρίς να επιβαλλόμαστε. Στον πραγματικό κόσμο αυτό είναι μια ουτοπία. Τελικά νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος να αποδεχτείς την κριτική είναι να πιστεύεις περισσότερο σε σένα και να μην είσαι τόσο σκληρή με τον εαυτό σου. Το μυστικό είναι να ακούς την κριτική σαν άποψη και όχι σαν ένα δεδομένο..

About The Author

Christini P.

Είμαι η διαχειρίστρια και «μαμά» του Not Another Barbie. Με λένε Χριστίνη και είμαι Ελληνίδα blogger για θέματα σχετικά με τις γυναίκες, ή έτσι θέλω να πιστεύω και να προσπαθώ. Λατρεύω να εκφράζομαι μέσα από το γράψιμο γιατί το βιώνω σαν μία ψυχοθεραπεία που βοηθά έμενα και ποιος ξέρει, ίσως και εσένα..Thanks for reading me! <3

Εάν βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον και θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νέα άρθρα του NAB κάνε LIKE στη σελίδα στο Facebook ή και FOLLOW στην σελίδα στο twitter!

Έτσι ώστε ο κόσμος των ΝΑΒ  να μεγαλώσει! Thank you!!